Babka Zebra, wbrew nazwie, to tak naprawę
ciasto piaskowe a nie tradycyjna polska babka. Staropolska babka, ta zwyczajowo
wypiekana na Wielkanoc i Boże Narodzenie już od wieku XVII, powstaje na bazie
drożdży. W przypadku Babki Zebry jako środka spulchniającego używa się proszku
do pieczenia, czym charakteryzują się właśnie ciasta piaskowe. Drugi człon
nazwy zgadza się doskonale – naprzemienne pasma jasnego i ciemnego ciasta bezsprzecznie
kojarzą się z afrykańską zebrą. Babka Zebra, choć wygląda na skomplikowaną, to
w rzeczywistości jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mięciutka i delikatna, z lekko
waniliowym aromatem, może być świetnym dodatkiem do codziennej popołudniowej
kawy, jak również piękną ozdobą świątecznego stołu. Babka zebra smakuje zawsze
i każdemu!
Składniki
450g mąki pszennej
150g drobnego cukru kryształu
5 jajek
opakowanie cukru waniliowego
150mL oleju
200mL letniej wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
Tortownicę (23 cm średnicy) wysmarować
tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem
waniliowym na puszystą, jasną masę. Następnie, naprzemiennie dolewać porcjami olej
oraz wodę i miksować na niskich obrotach miksera. Kolejno, również porcjami
dodawać mąkę i mieszać delikatnie. Na koniec dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie równie części. Do
jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mąki pszennej i wymieszać.
Na środek przygotowanej tortownicy wylać
dwie duże łyżki ciasta jasnego. Na środek ciasta jasnego, wylać dwie duże łyżki
ciasta ciemnego. Następnie znów dwie łyżki ciasta jasnego i tak do wyłożenia całości
ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na
170-180oC i piec około 1 godziny, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Po upieczeniu ciasto odstawić do
wystudzenia.
Babkę zebrę udekorować cukrem pudrem.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz