Panna Cotta to, oczywiście obok Tiramisu, najbardziej
rozsławiony włoski deser. Pochodzi z północnych regionów Włoch: Toskania i
Piemont. Przygotowywany jest na bazie wysokoprocentowej śmietany z dodatkiem
żelatyny w różnych wariantach smakowych, przy czym najpopularniejsza jest
wersja waniliowa. Zastygniętą śmietanę w kształcie małej babeczki podaje się z
sosami owocowymi a czasem również dekoruje świeżymi owocami. Poniżej przepis na
ten delikatny, jedwabiście gładki deser w klasycznej waniliowej odsłonie z
dodatkiem świeżych truskawek.
Składniki
250mL śmietany kremówki 30%
20g drobnego cukru kryształu
15g cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
150g truskawek
odrobinę cukier puder
Wykonanie
Żelatynę zalać odrobiną wody i dokładnie
rozpuścić.
Śmietanę kremówkę wlać do małego garnka.
Dodać cukier i cukier waniliowy. Całość gotować na małych ogniu, ciągle
mieszając. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę
i dokładnie wymieszać.
Foremki, kokilki lub filiżanki opłukać
zimną wodą, aby się schłodziły i wytrzeć do sucha.
Do przygotowanych naczynek rozlać gorącą
śmietanę (podane proporcje wystarczają na 4 foremki). Pozostawić na blacie do
przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na
całą noc.
Truskawki zblendować na mus a następnie dosłodzić
cukrem pudrem w ilości zależnej od słodkości użytych owoców. Mus truskawkowy
można dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek z truskawek.
Podanie.
Panna Cottę wyjąć na talerzyk do góry dnem
(aby sobie ułatwić sprawę, można foremkę z deserkiem zanurzyć w misce z gorącą
wodą na kilka sekund). Panna Cottę polać musem truskawkowym.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz