wtorek, 24 maja 2016

Panna Cotta waniliowa z musem truskawkowym

Panna Cotta to, oczywiście obok Tiramisu, najbardziej rozsławiony włoski deser. Pochodzi z północnych regionów Włoch: Toskania i Piemont. Przygotowywany jest na bazie wysokoprocentowej śmietany z dodatkiem żelatyny w różnych wariantach smakowych, przy czym najpopularniejsza jest wersja waniliowa. Zastygniętą śmietanę w kształcie małej babeczki podaje się z sosami owocowymi a czasem również dekoruje świeżymi owocami. Poniżej przepis na ten delikatny, jedwabiście gładki deser w klasycznej waniliowej odsłonie z dodatkiem świeżych truskawek.

Składniki

250mL śmietany kremówki 30%
20g drobnego cukru kryształu
15g cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
150g truskawek
odrobinę cukier puder

Wykonanie

Żelatynę zalać odrobiną wody i dokładnie rozpuścić.
Śmietanę kremówkę wlać do małego garnka. Dodać cukier i cukier waniliowy. Całość gotować na małych ogniu, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Foremki, kokilki lub filiżanki opłukać zimną wodą, aby się schłodziły i wytrzeć do sucha.
Do przygotowanych naczynek rozlać gorącą śmietanę (podane proporcje wystarczają na 4 foremki). Pozostawić na blacie do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Truskawki zblendować na mus a następnie dosłodzić cukrem pudrem w ilości zależnej od słodkości użytych owoców. Mus truskawkowy można dodatkowo przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek z truskawek.
Podanie.
Panna Cottę wyjąć na talerzyk do góry dnem (aby sobie ułatwić sprawę, można foremkę z deserkiem zanurzyć w misce z gorącą wodą na kilka sekund). Panna Cottę polać musem truskawkowym.
Gotowe!!!

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz