niedziela, 22 maja 2016

Tiramisu klasyczne

Tiramisu to słodko-gorzki deser na bazie kremowego serka Mascarpone z dość intensywną nutą kawy. Wywodzi się z kuchni włoskiej a znany i lubiany jest w całej Europie. Tiramisu ma delikatną konsystencję, wyrazisty smak i piękny wygląd. Nie jest ani trudny ani czasochłonny w przygotowaniu. Idealny, zarówno na codzienny jak i odświętny przysmak.

Składniki

9 żółtek
180g cukru pudru
750g serka Mascarpone
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250mL wrzątku
120g biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
20g kakao

Wykonanie

Kawę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jajka sparzyć wrzącą wodą (około 10 sekund).
Staranie oddzielić białka od żółtek. Żółtka wrzucić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie porcjami dodawać serek Mascarpone i miksować do dokładnego połączenia się składników. Gotowa masa powinna być gładka i delikatna, bez wyczuwalnych grudek serka.
Na dno przygotowanych pucharków nałożyć warstwę masy Mascarpone. Posypać dość obficie kakao. Biszkopt namoczyć w kawie (krótko, kilka sekund) i położyć na masę. Na biszkopt wyłożyć kolejną warstwę masy. Czynność powtarzać do wypełniania pucharków.
Wierz deseru udekorować kakao.
Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Gotowe! Palce lizać!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz