Tiramisu to słodko-gorzki deser na bazie kremowego
serka Mascarpone z dość intensywną nutą kawy. Wywodzi się z kuchni włoskiej a znany
i lubiany jest w całej Europie. Tiramisu ma delikatną konsystencję, wyrazisty smak
i piękny wygląd. Nie jest ani trudny ani czasochłonny w przygotowaniu. Idealny,
zarówno na codzienny jak i odświętny przysmak.
Składniki
9 żółtek
180g cukru pudru
750g serka Mascarpone
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250mL wrzątku
120g biszkoptów (okrągłych lub podłużnych)
20g kakao
Wykonanie
Kawę zalać wrzącą wodą, dokładnie
wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Jajka sparzyć wrzącą wodą (około 10
sekund).
Staranie oddzielić białka od żółtek.
Żółtka wrzucić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na jasną, puszystą masę.
Następnie porcjami dodawać serek Mascarpone i miksować do dokładnego połączenia
się składników. Gotowa masa powinna być gładka i delikatna, bez wyczuwalnych grudek
serka.
Na dno przygotowanych pucharków nałożyć warstwę
masy Mascarpone. Posypać dość obficie kakao. Biszkopt namoczyć w kawie (krótko,
kilka sekund) i położyć na masę. Na biszkopt wyłożyć kolejną warstwę masy.
Czynność powtarzać do wypełniania pucharków.
Wierz deseru udekorować kakao.
Tiramisu wstawić do lodówki na kilka
godzin a najlepiej na całą noc.
Gotowe! Palce lizać!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz