Serek Mascarpone to łagodny, gładki i dość
sprężysty, krowi ser o białym kolorze, słodkawym zapachu i intensywnie maślanym
smaku. Mascarpone pochodzi z południa Włoch, dokładnie z regionu Lombardii i produkowany
jest od tysięcy lat. Jego historia powstania sięga wieku XVI, kiedy to okazało
się, że ze śmietanki, będącej pozostałością z produkcji sera Parmezan, można
otrzymać delikatny, kremowy serek. Zawartość tłuszczu w serku Mascarpone jest
bardzo wysoka, ponad 50%, przez co jest najczęściej wykorzystywany w
cukiernictwie do przygotowywania różnych ciast i deserów. Najpopularniejszym
deserem z Mascarpone jest oczywiście przepyszne, słodko-gorzkie Tiramisu, ale
na bazie Mascarpone można upiec znakomity sernik! Nie próbowaliście nigdy? To
najwyższa pora to zrobić! Sernik z Mascarpone jest niezwykle kremowy i
delikatny a dodatek ciasteczek Oreo, skąd nazwa prezentowanego sernika, to
prawdziwy strzał w dziesiątkę! Warto dodać, że sernik ten jest prosty i szybki
w przygotowaniu, zupełnie nie proporcjonalnie do jego wyśmienitego smaku. Gorąco
polecam!
Składniki
Spód:
220g ciasteczek Oreo
60g masła
Masa serowa:
540g serka kremowego typu Philadelphia
350g serka Mascarpone
180g drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu z wanilii
200mL śmietany kremówki 30%
120g ciasteczek Oreo
Śmietana:
250mL śmietany kremówki 30%
50g cukru pudru
150g serka Mascarpone
Dodatkowo:
100g ciasteczek Oreo do dekoracji
Wykonanie
Spód.
Ciasteczka Oreo skruszyć na piasek (wraz z
masą). Dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać. Masę
ciasteczkową wyłożyć na tortownicę (23 cm średnicy) wyłożoną papierem do
pieczenia. Starannie wyrównać wierch. Tortownicę wstawić do lodówki, aby
schłodzić spód ciasteczkowy.
Masa serowa.
Do miski wrzucić serek Philadelphia i serek Mascarpone. Dodać cukier i
miksować do dokładnego połączenia się cukru z serkami. Następnie dodać mąkę
ziemniaczaną i zmiksować, kolejno żółtka oraz ekstrakt waniliowy i ponownie
zmiksować. Na koniec dodać śmietanę kremówkę i dokładnie zmiksować.
Ciasteczka pokroić na mniejsze kawałki
(każde ciasteczko na cztery). Pokrojone ciasteczka dodać do masy serowej i
delikatnie wymieszać.
Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyjąć z
lodówki. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i wyrównać.
Ciasto wstawić do nagrzanego na 160oC
piekarnika. Sernik piec prze 50 minut. Po upieczeniu studzić powoli, najpierw w
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, później na blacie kuchennym, a dopiero
potem wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Śmietana.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Nadal
ubijając dodać cukier puder. Na koniec dodać serek Mascarpone i miksować do
dokładnego połączenia się składników. Pamiętaj, aby całości nie ubijać dłużej
niż jest to konieczne, bo śmietana może się zważyć!
Dekoracja.
Ciasteczka Oreo, tym razem bez masy, skruszyć na piasek.
Śmietaną wysmarować boki sernika, po czym obsypać je skruszonymi
ciasteczkami Oreo.
Resztę śmietany wyłożyć na wierch sernika.
Sernik wstawić na kilka godzin do lodówki,
aby śmietana stężała.
Gotowe! Po prostu place lizać!!!
Smacznego łasuchy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz