czwartek, 19 maja 2016

Biszkoptowe baletki z marmoladą

Składniki

Ciasto:

4 jajka
110g drobnego cukru kryształu
100g mąki pszennej
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
mak do posypania ciasteczek

Dodatkowo:

twarda marmolada wieloowocowa

Wykonanie

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimniej wody i ubić na sztywną pianę. Dodać porcjami cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać mąkę pszenną i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe przełożyć do szprycy z szeroką, okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe ciasteczka. Jeśli nie masz szprycy, ciasteczka można z powodzeniem nakładać łyżką.
Ciasteczka posypać makiem.
Ciasteczka piec nagrzanym na 170oC piekarniku przez 10-15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić.
Zimne ciasteczka przełożyć twardą marmoladą owocową.
Gotowe!

Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz