Składniki
Ciasto:
4 jajka
110g drobnego cukru kryształu
100g mąki pszennej
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
mak do posypania ciasteczek
Dodatkowo:
twarda marmolada wieloowocowa
Wykonanie
Białka oddzielić od żółtek. Do białek
dodać szczyptę soli oraz łyżkę zimniej wody i ubić na sztywną pianę. Dodać
porcjami cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubijać
jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać mąkę pszenną i delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe przełożyć do szprycy z
szeroką, okrągłą końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe
ciasteczka. Jeśli nie masz szprycy, ciasteczka można z powodzeniem nakładać
łyżką.
Ciasteczka posypać makiem.
Ciasteczka piec nagrzanym na 170oC
piekarniku przez 10-15 minut.
Po upieczeniu ciasteczka ostudzić.
Zimne ciasteczka przełożyć twardą
marmoladą owocową.
Gotowe!
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz