Masło
orzechowe zostało wynalezione w wieku XIX przez amerykańskiego lekarza Johna Herveya
Kollegga. Jest ono cenione zarówno za smak jak i wartości odżywcze, i
szczególnie popularne w kuchni amerykańskiej. Tradycyjnie masło orzechowe
przygotowywane jest na bazie orzechów arachidowych z dodatkiem oleju
roślinnego, soli i cukru. Masło
orzechowe stanowi bogate źródło witamin z grupy B i witaminy E oraz składników mineralnych
jak: magnez, żelazo, mangan, potas, wapń, cynk i selen przez co wykazuje ono wiele
prozdrowotnych właściwości. Ale trzeba pamiętać, że masło orzechowe jest
produktem o dużej zawartości tłuszczu i bardzo kalorycznym. 100 g masła
orzechowego dostarcza około 52 g tłuszczu i blisko 600 kalorii! Słonawy
orzechowy smak masła orzechowego świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami.
Popularna amerykańska kanapka to kanapka z masłem orzechowym i dżemem owocowym.
Nie próbowaliście? To polecam! Tak samo jak polecam połącznie masła orzechowego
z czekoladą. A zatem poniżej przepis na ciasto bardzo amerykańskie – brownie z
masłem orzechowym J
Składniki
200g masła
300g gorzkiej, deserowej czekolady
150g drobnego brązowego cukru
15g cukru waniliowego
25g kakao
5 jajek
140g mąki pszennej
słoiczek
masła orzechowego (gładkiego, bez dodatków)
Wykonanie
Masło wraz z czekoladą roztopić w kąpieli wodnej.
Całe jajka spienić z brązowym cukrem i cukrem waniliowym (krótko
zmiksować mikserem na wysokich obrotach). Do jajek dodać roztopione z czekoladą
masło i zmiksować na gładką puszystą masę. Na koniec dodać mąkę pszenną oraz
kakao i wymieszać (mikserem) do dokładnego połączenia się składników.
Ciasto wylać na blachę (25x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i
rozprowadzić równomiernie.
Na wierzch poukładać kleksy masła orzechowego i za pomogą drewnianego
patyczka do szaszłyków rozprowadzić masło orzechowe po cieście (porobić ładne
esy-floresy).
Ciasto piec w
temperaturze 160-170oC przez 30 minut.
Po upieczeniu
ciasto ostudzić, pokroić i zjeść!
Gotowe!
Mniam!
Smacznego
łasuchy J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz