Nie mam
pojęcia skąd taka nazwa tego ciasta J
Ale jedno jest pewne, ciasto jest zaskakujące smaczne jak na prostotę jego
wykonania. Pleśniak to po prostu kruche ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych i
bezą. Pleśniak też bardzo ładnie wygląda i znika z talerza w mgnieniu oka!
Składniki
Kruche ciasto:
400g mąki pszennej
60g cukru pudru
30g cukru waniliowego
2 łyżeczki prostu do pieczenia
200g masła
6 żółtek
2 łyżki
kwaśnej śmietany
Beza:
6 białek
1 łyżka zimniej wody
szczypta soli
220g drobnego
cukru kryształu
Dodatkowo:
25g kakao
słoiczek powideł
śliwkowych, najlepiej domowej roboty
Wykonanie
Z podanych
składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, dokładnie
wskazówki jak prawidło zagnieść kruche ciasto znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”.
Zagniecione
ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wyrobić do jednolitego
koloru. Obie części ciasta uformować w kulę i schłodzić około godziny w
lodówce.
Na blachę
(25x40 cm) zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) prawie całe ciasto jasne
(zostawić odrobinę na górę ciasta). Blachę z ciastem wstawić do piekarnika
nagrzanego na 180oC i piec przez 20 minut.
Po tym czasie
wyjąć blachę z ciastem. Podpieczone ciasto wysmarować powidłami śliwkowymi. Na
powidło zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) prawie ciasto ciemne (ponownie zostawić
odrobinę na górę ciasta). Blachę piec w 180oC przez kolejne 15
minut.
Białka z dodatkiem
wody i soli ubić na sztywno. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywno oraz do całkowitego
rozpuszczenia cukru. Ubite białka z cukrem wyłożyć na ciasto ciemnie. Na bezę
zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) pozostawione wcześniej ciasto jasne i
ciemne. Ciasto piec w temperaturze 180oC przez kolejne 20 minut.
Po upieczeniu
ciasto ostudzić.
Gotowe!!!
Życzę
smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz