Wanilia należy do rodziny storczykowatych, roślin
rosnących najczęściej w klimacie tropikalnym i pochodzi z Meksyku. Starożytni
Indianie Totonkowie z Meksyku, jako pierwsi zwrócili uwagę na tą niezwykłą
roślinę. Mitologia podaje, że wanilia narodziła się, gdy bogini Xanat wraz ze swoim
śmiertelnym kochankiem uciekła nie otrzymawszy zgody od ojca na ślub. Kochanków
schwytano i stratowano a na miejscu zbrodni wyrosła przepiękna, krótko kwitnąca
orchidea. W wieku XV Totonakowie zostali podbici przez Azteków, którzy na dobre
rozsmakowali się w wanilii. Wanilia stała się podstawową przyprawą i dodawali ją
między innymi do napoju sporządzanego na bazie kakao, przypominającego nieco płynną
czekoladę. Napój ten dotarł do ówczesnej Europy a wanilia oczarowała królów
starego kontynentu. Obecnie wanilia jest najpopularniejszą przyprawą stosowaną w
cukiernictwie. Są nią aromatyzowane zarówno te klasyczne jak i nowoczesne,
finezyjne wypieki. Dziś klasyczna propozycja waniliowego smaku – sernik
waniliowy.
Składniki
Ciasteczkowy spód:
300g ciasteczek zbożowych
150g masła
Masa serowa:
500g kremowego serka typu Philadelphia
500g serka Mascarpone
280g cukru pudru
100mL śmietany 18%
5 jajek
2 laski wanilii
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
cytryny
70g mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
50g masła
70g gorzkiej czekolady deserowej
30g czekolady mlecznej
Wykonanie
Ciasteczkowy spód.
Ciasteczka zbożowe rozkruszyć na piasek. Dodać
rozpuszczone, nieco przestudzone masło i dokładnie wymieszać. Ciasteczka z
masłem wyłożyć na blachę (24x24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia) i starannie
wyrównać wierch. Blachę z ciasteczkami wstawić do lodówki na czas
przygotowywania masy serowej.
Masa serowa.
Kremowy serek typu Philadelphia
oraz serek Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami z lasek wanilii.
Ciągle miksując na średnich obrotach miksera dodawać po jednym jajku. Następnie
dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Kolejno dodać sok z cytryny i wymieszać.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy
spód schłodzony wcześniej w lodówce. Wyrównać wierzch i piec w piekarniku
nagrzanym do 170oC przez 70 minut.
Po upieczeniu sernik najpierw studzić w piekarniku
z uchylonymi drzwiczkami a dopiero później na blacie.
Polewa czekoladowa.
W kąpieli wodnej rozpuścić masło, gorzką czekoladę
deserową i czekoladę mleczną. Polewę wylać na upieczony i wystudzony sernik.
Sernik schłodzić w lodówce.
Gotowe!!!
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz