Składniki:
1¾ szklanki
mąki pszennej
¼ szklanki
mąki ziemniaczanej
½ szklanki
cukru pudru
2 łyżeczki
cukru waniliowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
150g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść
kruche ciasto. Ciasto powinno się zarabiać dość szybko, aby nie zagrzało się od
zbyt długiego kontaktu z dłońmi. Ciasto jest właściwie wyrobione, gdy wszystkie
składniki dokładnie się połączą a ciasto uzyska jednolitą konsystencje i kolor
(więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia”
przepis na „kruche ciasto”).
Ciasto wstawić na 30 minut do
lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować
na grubość około 5 milimetrów i wykrawać ciasteczka. Do wykrawania ciasteczek
możesz użyć foremek o dowolnych kształtach.
Ciasteczka poukładać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie)
i piec przez około 15 minut aż się ładnie zrumienią (pamiętaj, aby wstawić
ciasteczka do nagrzanego piekarnika!).
Po ostudzeniu posypać ciasteczka
cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz