niedziela, 25 października 2015

Kruche ciasteczka


Składniki:

1¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto powinno się zarabiać dość szybko, aby nie zagrzało się od zbyt długiego kontaktu z dłońmi. Ciasto jest właściwie wyrobione, gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą a ciasto uzyska jednolitą konsystencje i kolor (więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”).
Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5 milimetrów i wykrawać ciasteczka. Do wykrawania ciasteczek możesz użyć foremek o dowolnych kształtach.
Ciasteczka poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, gdyż kruche ciasto nieco rośnie) i piec przez około 15 minut aż się ładnie zrumienią (pamiętaj, aby wstawić ciasteczka do nagrzanego piekarnika!).
Po ostudzeniu posypać ciasteczka cukrem pudrem.


Życzę smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz