wtorek, 27 października 2015

Tarta gruszkowa

Gruszki były już znane w starożytnej Persji. Stamtąd, te soczyste i słodkie owoce, poprzez Azję Mniejszą dotarły do Grecji i z powodzeniem przystosowały się do umiarkowanej strefy klimatycznej Europy. Sam Homer wspominał o gruszkach w „Odysei”. A z Grecji gruszki trafiły do Rzymu, gdzie nawet Juliusz Cezar uprawiał je w swoim ogrodzie. Natomiast w Europie Zachodniej gruszki stały się popularne dopiero na przełomie XVII I XVIII wieku, najpierw we Francji i Belgii a z czasem zawędrowały do Europy Środkowej, między innymi na ziemie polskie. Swój sukces gruszka niewątpliwie zawdzięcza walorom smakowym, ale przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej bogaty skład. Zwiera szereg ważnych dla organizmu składników mineralnych jak: potas, fosfor, magnez, sód, wapń, miedź, bor, jod oraz żelazo a także witamin jak: A, B1, B2, B6, C oraz PP. Co ciekawe, wbrew panującej opinii, gruszka nie jest ciężkostrawna. Wręcz jest zalecana przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego jak: problemy trawienne, zatrucia i zaparcia. Starą, można podawać nawet niemowlętom! A poza tym gruszka posiada bardzo niewiele kalorii (jak na owoc) i z powodzeniem może być włączona w diety odchudzające. Zatem, bez najmniejszych wyrzutów sumienia, zamieszczam przepis na Tartę gruszkową – na zdrowie!


Składniki

Kruche ciasto:

3 szklanki mąki
¾ szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
4 żółtka
kostka masła
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśniej śmietany

Nadzienie gruszkowe:

1kg świeżych dojrzałych gruszek
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cynamonu
250g borówek (świeże lub mrożone)

Wykonanie

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (więcej informacji o kruchym cieście znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”). 2/3 porcji ciasta rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty (30cm średnicy). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Pozostałe 1/3 porcji ciasta włożyć do zamrażalnika.
Podpiec kruche ciasto w 180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika!).
Gruszki obrać, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Włożyć plastry gruszek do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Wymieszać.
Owoce wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Na gruszki wysypać borówki.
I na górę kruszonka. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ciasto ponownie wstawić do piernika i piec przez 20-25 minut w 180oC (aż się ładnie zrumieni).
Tartę gruszkową można podawać na ciepło i na zimno, posypaną cukrem pudrem. Tarta gruszkowa świetnie smakuje z lodami waniliowymi.

Gotowe!
Smacznego łasuchy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz