Gruszki były
już znane w starożytnej Persji. Stamtąd,
te soczyste i słodkie owoce, poprzez Azję Mniejszą dotarły do Grecji i z
powodzeniem przystosowały się do umiarkowanej strefy klimatycznej Europy. Sam Homer
wspominał o gruszkach w „Odysei”. A z Grecji gruszki trafiły do Rzymu, gdzie nawet Juliusz Cezar uprawiał je w swoim ogrodzie. Natomiast w Europie Zachodniej
gruszki stały się popularne dopiero na przełomie XVII I XVIII wieku, najpierw we
Francji i Belgii a z czasem zawędrowały do Europy Środkowej, między innymi na
ziemie polskie. Swój sukces gruszka niewątpliwie zawdzięcza walorom smakowym,
ale przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej bogaty skład. Zwiera szereg
ważnych dla organizmu składników mineralnych jak: potas, fosfor, magnez, sód,
wapń, miedź, bor, jod oraz żelazo a także witamin jak: A, B1, B2, B6, C oraz PP.
Co ciekawe, wbrew panującej opinii, gruszka nie jest ciężkostrawna. Wręcz jest
zalecana przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego jak: problemy
trawienne, zatrucia i zaparcia. Starą, można podawać nawet niemowlętom! A poza
tym gruszka posiada bardzo niewiele kalorii (jak na owoc) i z powodzeniem może
być włączona w diety odchudzające. Zatem, bez najmniejszych wyrzutów sumienia,
zamieszczam przepis na Tartę gruszkową – na zdrowie!
Składniki
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
¾ szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
4 żółtka
kostka masła
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki
kwaśniej śmietany
Nadzienie gruszkowe:
1kg świeżych dojrzałych gruszek
2 łyżki brązowego cukru
3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cynamonu
250g borówek
(świeże lub mrożone)
Wykonanie
Z podanych
składników zagnieść kruche ciasto (więcej informacji o kruchym cieście
znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „kruche ciasto”). 2/3
porcji ciasta rozwałkować i wyłożyć na formę do tarty (30cm średnicy). Ciasto
nakłuć widelcem i wstawić na godzinę do lodówki. Pozostałe 1/3 porcji ciasta
włożyć do zamrażalnika.
Podpiec
kruche ciasto w 180oC przez 20 minut (pamiętaj, aby ciasto wstawić
do nagrzanego piekarnika!).
Gruszki
obrać, odrzucić gniazda nasienne i pokroić w cienkie plastry. Włożyć plastry
gruszek do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Wymieszać.
Owoce wyłożyć
na podpieczone kruche ciasto. Na gruszki wysypać borówki.
I na górę
kruszonka. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ciasto
ponownie wstawić do piernika i piec przez 20-25 minut w 180oC (aż
się ładnie zrumieni).
Tartę gruszkową można podawać na ciepło i na zimno, posypaną cukrem pudrem. Tarta gruszkowa świetnie smakuje z lodami waniliowymi.
Gotowe!
Smacznego
łasuchy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz