Łuskanie
słonecznika to bardzo wciągające zajęcie, prawda? Bezsprzecznie kojarzy się z
latem i dzieciństwem. A skąd w ogóle pochodzi słonecznik? Jako pierwsi
rozsmakowali się w nim południowoamerykańscy Indianie, którzy zdołali wyhodować
kilka jego odmian. W XVI wieku Hiszpanie przywieźli roślinę do Europy i
zapoczątkowali jej uprawę, ale to Rosjanie ją rozpowszechnili, uprawiając ją na
masową skalę. Słodkawy, orzechowy smak to niejedyne walory, za które można
pokochać nasiona słonecznika. Są bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B
i magnezu, dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego i krwionośnego.
Powinny być, zatem składnikiem diety osób żyjących w długotrwałym stresie,
pijących duże ilości kawy, mających problemy z nadciśnieniem, koncentracją i
migrenowymi bólami głowy. Ponadto są rewelacyjnym źródłem wapnia i żelaza oraz
zabierają duże ilości miedzi, cynku i magnezu. Jak widać te niepozorne nasionka
mają sporo do zaoferowania. Natomiast ja mam do zaoferowania przepis z
wykorzystaniem tych wartościowych nasion w wersji na słodko.
Składniki
Biszkopt orzechowy:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
100g
siekanych orzechów
Masa:
puszka masy krówka o smaku tradycyjnym
1 ½ kostki
masła
Pralina słonecznikowa:
250g słonecznika
1 łyżka margaryny (Kasia lub Palma)
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
½ szklanki
mocnej herbaty
Wykonanie
Upiec
biszkopt orzechowy. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe (jeśli nie wiesz
jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na
„biszkopt klasyczny”). Przed wylaniem ciasta na podsmarowaną tłuszczem i
obsypaną bułką tartą blachę (30x30cm) dodać posiekane orzechy i dokładnie
wymieszać. Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez 35 minut (ciasto
wstaw koniecznie do nagrzanego piekarnika!). Po upieczeniu i ostudzeniu
przekroić biszkopt na pół, aby uzyskać dwa blaty biszkoptowe. Oba naponczować
zimną i mocną herbatą.
Na patelnię
położyć margarynę, wlać mleko i dosypać cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu aż
tłuszcz się roztopi. Dodać słonecznik i prażyć go na średnim ogniu około 15 minut, ciągle mieszając (aż się ładnie zarumieni). Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć
z masą krówka (dodając krówkę porcjami do masła). Odłożyć 2-3 łyżki masy do
późniejszej dekoracji ciasta. Do masy dodać 150g uprażonego słonecznika
(koniecznie całkowicie wystudzonego!) i delikatnie wymieszać.
Masę ze
słonecznikiem włożyć pomiędzy dwa orzechowe biszkopty (lekko dociskając górny
biszkopt, aby oba placki przykleiły się do masy).
Odłożoną
wcześniej masę rozsmarować na górnej powierzchni ciasta i posypać pozostałymi
100g uprażonego słonecznika.
Ciasto wstawić
do lodówki na kilka godzin.
Słonecznik
jest gotowy!
Smacznego!
Polecam:)
OdpowiedzUsuń