sobota, 24 października 2015

Słonecznik

Łuskanie słonecznika to bardzo wciągające zajęcie, prawda? Bezsprzecznie kojarzy się z latem i dzieciństwem. A skąd w ogóle pochodzi słonecznik? Jako pierwsi rozsmakowali się w nim południowoamerykańscy Indianie, którzy zdołali wyhodować kilka jego odmian. W XVI wieku Hiszpanie przywieźli roślinę do Europy i zapoczątkowali jej uprawę, ale to Rosjanie ją rozpowszechnili, uprawiając ją na masową skalę. Słodkawy, orzechowy smak to niejedyne walory, za które można pokochać nasiona słonecznika. Są bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B i magnezu, dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego i krwionośnego. Powinny być, zatem składnikiem diety osób żyjących w długotrwałym stresie, pijących duże ilości kawy, mających problemy z nadciśnieniem, koncentracją i migrenowymi bólami głowy. Ponadto są rewelacyjnym źródłem wapnia i żelaza oraz zabierają duże ilości miedzi, cynku i magnezu. Jak widać te niepozorne nasionka mają sporo do zaoferowania. Natomiast ja mam do zaoferowania przepis z wykorzystaniem tych wartościowych nasion w wersji na słodko.

Składniki

Biszkopt orzechowy:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
100g siekanych orzechów

Masa:

puszka masy krówka o smaku tradycyjnym
1 ½ kostki masła

Pralina słonecznikowa:

250g słonecznika
1 łyżka margaryny (Kasia lub Palma)
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka

Dodatkowo:

½ szklanki mocnej herbaty

Wykonanie

Upiec biszkopt orzechowy. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe (jeśli nie wiesz jak to zrobić, instrukcję znajdziesz w zakładce „podstawy pieczenia” przepis na „biszkopt klasyczny”). Przed wylaniem ciasta na podsmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę (30x30cm) dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać. Biszkopt piec w temperaturze 170oC przez 35 minut (ciasto wstaw koniecznie do nagrzanego piekarnika!). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt na pół, aby uzyskać dwa blaty biszkoptowe. Oba naponczować zimną i mocną herbatą.
Na patelnię położyć margarynę, wlać mleko i dosypać cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu aż tłuszcz się roztopi. Dodać słonecznik i prażyć go na średnim ogniu około 15 minut, ciągle mieszając (aż się ładnie zarumieni). Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć z masą krówka (dodając krówkę porcjami do masła). Odłożyć 2-3 łyżki masy do późniejszej dekoracji ciasta. Do masy dodać 150g uprażonego słonecznika (koniecznie całkowicie wystudzonego!) i delikatnie wymieszać.
Masę ze słonecznikiem włożyć pomiędzy dwa orzechowe biszkopty (lekko dociskając górny biszkopt, aby oba placki przykleiły się do masy).
Odłożoną wcześniej masę rozsmarować na górnej powierzchni ciasta i posypać pozostałymi 100g uprażonego słonecznika.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Słonecznik jest gotowy!

Smacznego!


1 komentarz: